Bed Leveling – Ο Μεγάλος Βραχνάς

Μοιραστείτε το...

Όποιος έχει εκτυπωτή έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα με το Bed Leveling.

Δε γίνεται να έχεις εκτυπωτή και να μην είχες ποτέ πρόβλημα με το bed leveling.

Για να γίνει σωστά μία εκτύπωση, θα πρέπει το ακροφύσιο (nozzle) να έχει ίδια απόσταση από την επιφάνεια εκτύπωσης (bed) σε όλη την περιοχή κατασκευής.

Αυτό δεν είναι ότι πιο εύκολο, δεδομένης της διαστολής και συστολής των θερμαινόμενων σωμάτων, των πιθανά ανισόπεδων επιφανειών εκτύπωσης και τυχόν μηχανικών προβλημάτων.

Το αποτέλεσμα ενός κακού leveling, είναι το φράξιμο της μύτης, γρατσουνιές στην επιφάνεια εκτύπωσης και γενικά κακή πρόσφυση, λόγω άνισης πρώτης στρώσης (first layer).

Πλέον υπάρχουν ποικίλες επιλογές για αυτόματο leveling, με την προσαρμογή αισθητήρα, ο οποίος υπολογίζει αυτόματα αυτή την απόσταση, μύτης – επιφάνειας εκτύπωσης και την ενσωματώνει στον κώδικα εκτύπωσης.

Βέβαια, το να μάθεις να κάνεις μόνος σου leveling είναι ένα σημαντικό στάδιο στην κατανόηση της λειτουργίας του εκτυπωτή σου.

Πολύ καλά εργαλεία για εύκολο leveling είναι τα εξής:

Όσοι δεν έχουν κάποιου είδους αισθητήρα για αυτόματο leveling ακολουθούν τη χειροκίνητη διαδικασία για ομοιόμορφη απόστασης μύτης και επιφάνειας εκτύπωσης.

Ο εκτυπωτής στα σημεία που κάνουν τέρμα οι άξονες, έχει τα endstops, μικρά διακοπτάκια που όταν είναι κλειστά ο εκτυπωτής αναγνωρίζει πως τα κινούμενα μέρη είναι στο σημείο μηδέν. Αυτά θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα για σωστές μετρήσεις.
Ένα τέτοιο endstop υπάρχει και για το τέρμα του Z, συνήθως στο αριστερό μπράτσο του εκτυπωτή μας. Αυτό καθορίζει το κατώτατο σημείο που μπορεί να φτάσει η μύτη του εκτυπωτής.

Ας πάρουμε όμως τη διαδικασία από την αρχή.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Σελίδα Α4
  • Υπομονή

Αρχικά ακολουθούμε την κάτωθι διαδικασία για να είμαστε σίγουροι πως έχουμε το χώρο να κάνουμε σωστό leveling.

Με κλειστό εκτυπωτή, ευθυγραμμίζουμε τον άξονα Χ, έτσι ώστε να έχει αριστερά και δεξιά την ίδια απόσταση από την επιφάνεια. Για να γίνει αυτό παίρνουμε το κομμάτι Plexi glass που ήρθε μαζί με τον εκτυπωτή μας, εκτυπώνουμε ένα, ή βρίσκουμε κάτι για να χρησιμοποιήσουμε. Το τοποθετούμε στη μία άκρη και κατεβάζουμε από τη ροδέλα του μοτέρ ωσότου ακουμπήσει στο αντικείμενο. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά εξασφαλίζοντας ότι η ήδη φτιαγμένη δε θα κουνηθεί. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε 2 ίδια αντικείμενα για να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία.

Ανοίγουμε τον εκτυπωτή:

  1. Βιδώνουμε τα βιδάκια του bed στο τέρμα ώστε να κατέβει κάτω κάτω.
  2. Από την οθόνη επιλέγουμε να κάνει ο εκτυπωτής Homing στον Ζ και στη συνέχεια τον ανεβάζουμε στα 50mm.
  3. Ξεβιδώνουμε ισόποσα τα βιδάκια του bed για να φτάσει περίπου στα μισά του ύψους σε σχέση με το τέρμα του.
  4. Ξεβιδώνουμε το endstop του Ζ ώστε να μετακινείτε.
  5. Τοποθετούμε την Α4 στο bed και από την οθόνη κατεβάζουμε τον Z μέχρι να ακουμπήσει στην Α4. Αν έχει φτάσει στο μηδέν του και δεν κατεβαίνει άλλο, το κάνουμε χειροκίνητα.
  6. Βάζουμε το endstop στο σημείο που ακουμπάει τον Z και το βιδώνουμε πάλι.

για το Leveling:

  1. Κάνουμε homing σε όλους τους άξονες.
  2. Απενεργοποιούμε τα steppers.
  3. Προθερμαίνουμε τον εκτυπωτή σε θερμοκρασίες εκτύπωσης. Πχ: nozzle 200C & bed 55C για PLA.
  4. Από την οθόνη ή με το χέρι, πηγαίνουμε τη μύτη στην μπροστά αριστερή άκρη του bed.
  5. Με την Α4 στο bed, βιδώνουμε ή  ξεβιδώνουμε την αριστερή μπροστά βίδα του ώστε όταν τραβάμε την Α4 να νιώθουμε μία μικρή αντίσταση. Όχι να μαγκώνει.
  6. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις 4 γωνίες του εκτυπωτή, κυκλικά και επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές μέχρι να μη χρειάζεται ρύθμιση κάποια βίδα.

Αν ακολουθήσατε πιστά την όλη διαδικασία και δεν υπάρχει κάποιο μηχανικό πρόβλημα (στραβό bed ή carriage) είστε έτοιμοι για εκτύπωση.

Με τη χρήση αισθητήρα, αντικαθιστούμε την ανάγκη για χειροκίνητο leveling. Αυτό σημαίνει πως δε χρειάζεται από εμάς η ανάλογη διαδικασία μέτρησης της απόστασης nozzle και bed.

Τέτοιοι αισθητήρες υπάρχουν αρκετοί. Αν ο εκτυπωτής σας δεν έχει κάποιον ήδη μπορείτε να βάλετε μόνοι σας.

BL Touch, Proximity ή Capacitive Sensor, ότι κι αν χρησιμοποιείτε η διαδικασία είναι η ίδια.

Αρχικά καλό είναι να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με το χειροκίνητο leveling, ώστε όλες οι επιφάνειες να είναι ευθυγραμμισμένες.

Στη συνέχεια με δοκιμαστικές εκτυπώσεις προσαρμόζουμε το Z-Offset του εκτυπωτή. Το z-offset βρίσκεται σε διαφορετική θέση στο menu, ανάλογα τον εκτυπωτή. Αρνητική τιμή σημαίνει πως η μύτη θα πάει πιο κοντά στο bed, θετική τιμή σημαίνει πως θα απομακρυνθεί περισσότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

...για να λαμβάνετε τα νέα μας

Δείτε περισσότερα