Ο Cura Slicer είναι για την ώρα ο πιο δημοφιλής της αγοράς. Είναι το πρόγραμμα το οποίο μεταφράζει οποιοδήποτε τρισδιάστατο αντικείμενο σε κώδικα gcode για να διαβάσει και να εκτυπώσει το μηχάνημά μας.
Εδώ θα επιλέξετε τις βασικές ρυθμίσεις για τη σωστή εκτύπωση του αντικειμένου σας.
Αρχικά πρέπει να βάλετε τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή σας.
Κάνετε εγκατάσταση της εφαρμογής και στη συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες.
Εισαγωγή εκτυπωτή στο Cura
Πηγαίνετε στο “add printer” από το μενού (συνήθως σας πάει αυτόματα κατά την πρώτη χρήση)
Επιλέξτε “add non-network printer” για εκτυπωτή χωρίς wifi και στη συνέχεια επιλέξτε τον εκτυπωτή σας από τη λίστα. Αν ο εκτυπωτής σας δεν υπάρχει επιλέγετε “Custom” για χειροκίνητη εγκατάσταση. Πρέπει να γνωρίζετε τις ακριβείς ρυθμίσεις του εκτυπωτής σας για custom.
Αυτή είναι η κύρια οθόνη των ρυθμίσεων του εκτυπωτή. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του εκτυπωτή, πριν και μετά την εκτύπωση.
Ρυθμίσεις εκτύπωσης.
Αφού εισάγουμε το σχέδιο, πετώντας στο στην επιφάνεια του cura ή πατώντας Ctrl+O και άνοιγμα του αρχείου που θέλουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για σωστή εκτύπωση.
Πάμε να δούμε τις βασικές και τη νοοτροπία με την οποία τις αλλάζουμε. Για να εμφανιστούν περισσότερες ρυθμίσεις, πατάμε στις 3 γραμμούλες δίπλα από το “Search Settings” και επιλέγουμε το “Advanced“.
Με κλικ πάνω στον τίτλο ανοίγουν οι πληροφορίες
Το σύνηθες είναι 0.2mm και αφορά το πάχος κάθε στρώσης (layer). Όσο μικρότερο τόσο καλύτερη οπτικά, ποιότητα εκτύπωσης. Συνήθεις τιμές είναι από 0,06-0,3mm για τις 0,4mm μύτες. Αλλάζοντας μύτη με μία μεγαλύτερου διαμετρήματος, μπορούμε να το πάμε πάνω από 0,3mm για πιο γρήγορες εκτυπώσεις, που θα υστερούν σε εμφάνιση. Η τιμή ποτέ να μην ξεπερνά το 80% της διαμέτρου της μύτης.
Είναι το πάχος κάθε γραμμής, όπως αυτή ορίζεται από το πάχος της μύτης. Η τιμή του είναι 0,4mm για μια αντίστοιχη μύτη, αλλά υπάρχουν φορές που το αλλάζουμε, ανάλογα την εκτύπωση (πχ για vase mode).
Ορίζει το πάχος των τοιχωμάτων του αντικειμένου. Πρέπει να είναι πολλαπλάσιο της διαμέτρου της μύτης και αρκετό ώστε να είναι ανθεκτική η εκτύπωσή μας. Για μία μύτη 0.4 χρησιμοποιούμε τιμές πολλαπλάσιες αυτού. Μπορούμε να εισάγουμε τιμή σε mm ή σε αριθμό περιμέτρων. 1.2mm ή 3 περίμετροι είναι μια λογική τιμή. Για πιο ανθεκτικά αντικείμενα, αντί να αυξάνετε το infill μπορείτε να μεγαλώσετε τα wall σε 2mm.
Ορίζει αντίστοιχα το πάχος της πάνω και κάτω επιφάνειας του αντικειμένου. Ομοίως μια μεγαλύτερη τιμή κάνει πιο ανθεκτικό το εντικείμενό μας. Είναι ανάλογο του Layer Height που επιλέξαμε, οπότε κι εδώ βάζουμε μια τιμή πολλαπλάσια αυτού. 1.2mm thickness ή 6 layers είναι ιδανικό. Μικρότερες τιμές μπορεί να δημιουργήσουν ανομοιόμορφο αποτέλεσμα.
To ποσοστό γεμίσματος του αντικειμένου μας. 20% – 30% είναι μια αρκετά καλή τιμή. Πάντα ανάλογα με το τι αντοχές και βάρος θέλουμε να έχει το αντικείμενό μας. Συνήθως δε χρειάζονται υπερβολές για κάτι πιο ανθεκτικό, αλλά ενίσχυση με περισσότερα walls και top/bottom layers. Κάποιες φορές βέβαια το 100% infill είναι μονόδρομος. Συνίσταται το Gyroid pattern infill.
Οι θερμοκρασίες εκτύπωσης είναι αυτές που αναγράφονται στη συσκευασία του νήματος και αλλάζουν ανά μάρκα και ανά υλικό.
Κάθε υλικό έχει ένα εύρος σωστών θερμοκρασιών και έχουν να κάνουν και με τη σωστή ρυθμιση του εκτυπωτή σας. Υπάρχουν κατάλληλα αρχεία προς εκτύπωση, Temp Tower, για να βρείτε την ιδανική ρύθμιση για εσάς.
PLA: Nozzle 180-230°C – Bed 20-60°C
ABS: Nozzle 210-250°C – Bed 80-110°C
PETG: Nozzle 220-250°C – Bed 50-75°C
TPU: Nozzle 210-150°C – Bed 80-110°C
Nylon: Nozzle 210-230°C – Bed 30-60°C
Από εδώ ορίζουμε την ταχύτητα εκτύπωσης. Μια ασφαλής τιμή είναι 40-60mm/s. Δε συνιστούμε μεγαλύτερες ταχύτητες σε φτηνά μηχανήματα με ελαφρύ πλαίσιο. Για να μειώσετε το χρόνο εκτύπωσης, μπορείτε να παίξετε με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ταχυτήτων. Παράδειγμα τιμών:
Infiill Speed: 60-70mm/s
Outer Wall Speed: 40-50mm/s
Inner Wall Speed: 40-70-mm/s
Top/Bottom Speed: 40-60mm/s
Travel Speed: 150-200mm/s
Initial Layer Speed: 15-25mm/s
To retraction αφορά τη λειτουργία του εκτυπωτή, να τραβά πίσω το νήμα λίγα χιλιοστά κάθε φορά που η μύτη απλά μετακινείται και δεν τυπώνει.
Ίσως από τις πιο απαιτητικές ρυθμίσεις, μιας και σε αυτή οφείλονται πολλά προβλήματα αν δεν προσέξουμε. Από εκνευριστικές, τριχούλες σε όλη την εκτύπωση (stringing), άνισες ευθείες, μπούκωμα της μύτης, λιγότερη ροή νήματος και διάφορα άλλα.
Η ρύθμιση του είναι διαφορετική για bowden συστήματα και διαφορετική για direct drive. Συνήθως τα direct drive, θέλουν μικρότερες τιμές.
Οι ρυθμίσεις του είναι δύο:
- το Retraction Distance, το οποίο αναφέρεται στο μήκος του νήματος που θα τραβήξει και μπορείτε να βάλετε μια τιμή μεταξύ 2-7mm.
- το Retraction Speed, το οποίο αφορά την ταχύτητα με την οποία θα τραβήξει το νήμα και καλό είναι να μην βγαίνετε από τα όρια 35-55mm/s
Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές για τον καθένα. Οι ρυθμίσεις σας θα πρέπει να δοκιμαστούν με κάποιο retraction test και να δείτε εσείς σε πιο σημείο μένετε ικανοποιημένοι.
Εδώ επιλέγουμε τη λειτουργία του ανεμιστήρα που κρυώνει το υλικό σε ποσοστιαίες μονάδες.
Συνήθης ρύθμιση είναι να επιλέγουμε να είναι κλειστός στο πρώτο ή στα πρώτα layers. Αυτό γίνεται βάζοντας 0% στο Initial Fan Speed και επιλέγοντας το ύψος σε mm ή αριθμό layer στο οποίο θα ξεκινήσει να δουλεύει (Regular Fan Speed at heihgt ή layer).
Προσοχή όμως γιατί κάθε υλικό θέλει άλλη ψύξη, άλλα θέλουν αρκετή, άλλα στο 30%, άλλα καθόλου.
Επίσης εδώ θα δούμε και την επιλογή Lift Head, με την οποία η κεφαλή σηκώνεται και περιμένει να περάσει ο μέγιστος χρόνος εκτύπωσης του layer, όπως τον έχουμε ορίσει (Minimum layer time) για να κρυώσουν σωστά πολύ μικρά σημεία εκτύπωσης.
Δε μπορούν όλα τα αντικείμενα να εκτυπωθούν το ίδιο καλά. Κάποια λόγω κλίσεων και λεπτομερειών που έχουν, χρειάζονται κάποια στήριξη. Εδώ έρχεται η λειτουργία Support να κάνει αυτή τη δουλειά.
Υπάρχουν 2 είδη support. Τα απλά και τα tree supports.
Τα απλά, που λειτουργούν ως κολώνες και έχουν 2 διαφορετικές επιλογές. Δηλαδή, να μπουν αυτόματα όπου χρειάζονται ή να μπουν μόνο όσα ξεκινούν από την επιφάνεια της εκτύπωσης, ώστε να μην εκτυπωθούν κάποια επάνω στο εκτυπωμένο αντικείμενο.
Τα tree supports που σαν κλαδιά ξεκινούν από την επιφάνεια εκτύπωσης και χτίζονται σιγά σιγά προς το σημείο που χρειάζεται στήριξη. Αυτά δε θα τα βρείτε όμως στην κατηγορία support, αλλά στην Experimental και πιθανότατα θα πρέπει να πατήσετε επάνω στο γραναζάκι για να σας εμφανίσει το μενού που θα σας αφήσει να την ενεργοποιήσετε.
Το κάθε ένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Σε γενικές γραμμές, τα απλά support στηρίζουν πιο εύκολα ευθείες και μεγάλες επιφάνειες, ενώ τα tree supports στηρίζουν καλύτερα μικρές επιφάνειες του αντικειμένου, ενώ δεν κολλούν επάνω στην εκτύπωση.
Εδώ θα βρούμε 3 διαφορετικούς τρόπους που μας βοηθούν στο να κολλάει καλύτερα η εκτύπωση στην επιφάνεια εκτύπωσης.
- Skirt: Δημιουργεί μία γραμμή γύρω από την περιοχή εκτύπωσης, περισσότερο για καθαρισμό της μύτης, αλλά και να είμαστε σίγουροι πως το νήμα κολλάει σωστά στην επιφάνεια, πριν αρχίσει να εκτυπώνει το αρχείο μας.
- Brim: η συνιστώμενη πρόταση για εκτυπώσεις που ξεκολλούν από το bed στις άκρες ή φοβόμαστε μην το κάνουν, λόγω πολλών ωρών εκτύπωσης ή μεγάλη επιφάνεια. Η επιλογή εκτυπώνει ένα λεπτό layer το οποίο εφάπτεται με το αντικείμενό μας, ώστε να αυξάνεται το σημείο προσκόλλησης. Μπορούμε να επιλέξουμε το μήκος του ανάλογα τις ανάγκες μας.
- Raft: Το πιο κοστοβόρο από όλα, φτιάχνει ένα υπόστρωμα κάτω από το αντικείμενό μας και το εκτυπώνει με κάποιες μικρές ανοχές, ώστε να κρατάει την εκτύπωση, αλλά να βγαίνει εύκολα μετά. Δε συνίσταται γενικά, μιας και παίρνει αρκετό χρόνο και υλικό, ενώ η επιφάνεια που ακουμπά στο raft δε βγαίνει καλή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε αντικείμενα με πολλά άκρα για καλύτερη συγκράτηση στο bed.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά όλων τον εκδόσεων Cura. Πολύ περισσότερα και πιο αναλυτικά σε επόμενα άρθρα.