Η λιθοφάνεια (lithophane) είναι μια τεχνική που βασίζεται στην αρχαία τέχνη της λιθογραφίας. Πρόκειται για τη χάραξη μιας εικόνας σε ένα υλικό, με τέτοιο τρόπο ώστε η εικόνα να αποκτά τρισδιάστατη μορφή, ανάλογα με την ποσότητα φωτός που τη διαπερνά. Ξεκίνησε περίπου το 1800, όπου η λιθοφάνεια δημιουργούνταν με χάραξη πάνω σε μάρμαρο ή πορσελάνη.
Σήμερα, η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές λιθοφάνειες σε διάφορα μεγέθη και για ποικίλες χρήσεις.
Πως δημιουργούμε το σχέδιο από μια φωτογραφία.
Χειροκίνητα μέσω slicer
Η πιο απλή δημιουργία μιας λιθοφάνειας είναι απευθείας από τον slicer. Προσθέτοντας μια φωτογραφία, μας δίνει την επιλογή να δημιουργήσουμε ένα 3D αρχείο, δίνοντας διαφορετικό ύψος σε κάθε απόχρωση
Αυτόματα μέσω ιστοσελίδας
Έτοιμες πλατφόρμες μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα τη δική μας λιθοφάνεια, με ποικίλα σχέδια και υποδοχές για φως.
Υπάρχουν, ως τώρα, 3 αξιόπιστες και εύχρηστες πλατφόρμες δημιουργίας λιθοφανειών. Η κάθε μία μας δίνει διαφορετικές επιλογές προς εκτύπωση. Από απλή επίπεδη λιθοφάνεια, μέχρι πιο εξειδικευμένες τεχνικές, όπως φωτιστικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια και βάζα.
Εδώ θα βρείτε τις βασικές ρυθμίσεις που πρέπει να επιλέξουμε και την επεξήγησή τους:
Το μέγεθος της λιθοφάνειας έχει να κάνει με το τελικό εκτυπωμένο αντικείμενο. Τι διαστάσεις θα έχει δηλαδή το τελικό μας αποτέλεσμα. Συνήθως επιλέγουμε τη μία διάσταση (μήκος) και αυτόματα προσαρμόζεται το άλλο βάσει της φωτογραφίας που ανεβάσαμε. Ένα σύνηθες μέγεθος είναι 100mm (10 εκατοστά) για ένα σχετικά γρήγορο και ωραίο αποτέλεσμα.
Η ποιότητα ανάλυσης μετριέται σε mm/pixel ή vector/pixel και ορίζει την ποιότητα του δημιουργημένου σχεδίου. Μεγάλη ανάλυση σημαίνει καλύτερη ποιότητα και ευκρίνεια, αλλά παράλληλα μεγαλύτερο χρόνο επεξεργασίας και μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου. Αυτό δε σημαίνει πως ο εκτυπωτής σας θα βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα. Μία καλή μέση τιμή είναι 0,25mm/pixel ή 4vectors/pixel.
Το μέγιστο πάχος αντιστοιχεί στο παχύτερο σημείο της λιθογραφίας με άμεσο αποτέλεσμα στο πως αυτό θα αντιδρά στο φως. Στα παχύτερα σημεία, θα περνά λιγότερο φως, οπότε θα έχει πιο σκούρα απόχρωση η φωτογραφία μας. Η τιμή του εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε, όπως και τη διαπερατότητα του υλικού μας. Συνήθεις τιμές είναι από 2,4mm έως 3,3mm.
Το ελάχιστο πάχος αντιστοιχεί στο λεπτότερο σημείο της λιθοφάνειας. Ομοίως, η τιμή του εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε, όπως και τη διαπερατότητα του υλικού μας. Προσοχή, γιατί πολύ μικρή τιμή, με πολύ φωτεινά σημεία θα δημιουργήσει πολύ μικρό στρώμα υλικού και δε θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Συνήθεις τιμές είναι από 0,6mm έως 0,8mm.
Προερχόμενες από τη φωτογραφία, αυτές οι δύο επιλογές έχουν να κάνουν με το αν οι φωτεινές περιοχές φαίνονται σκούρες ή ανοιχτόχρωμες. Επιλέγουμε το Θετικό (Positive).
Υπάρχουν διάφορα αρχεία προς εκτύπωση για να δείτε πως συμπεριφέρεται ένα νήμα στο φως. Εμείς προτείνουμε ένα από αυτά τα 2:
Ποιες οι βασικές ρυθμίσεις του Slicer για την καλύτερη αποτύπωση της λιθοφάνειας.
Περιληπτικά, αυτό που θέλουμε για μια άψογη λιθοφάνεια, είναι έναν καλά ρυθμισμένο εκτυπωτή, το μικρότερο δυνατό ύψος layer για αποφυγή γραμμών και συμπαγές αντικείμενο για σωστή διάχυση του φωτός.
Ποιο συγκεκριμένα:
Συνίσταται ύψος, από 0.08 mm έως 0.12 mm για καλύτερη ευκρίνεια. Συνήθης μαγικός αριθμός είναι το 0.12 mm.
Τα τοιχώματα για μύτη 0.4mm θα πρέπει να είναι 6 ή περισσότερα, ανάλογα με το πάχος της λιθοφάνειας μας.
Προτείνεται το infill να είναι 100%, ώστε τυχόν κενά να μην αλλοιώσουν τη λιθοφάνεια μας.
Η εκτύπωση μιας λιθοφάνειας είναι μια αργή σχετικά διαδικασία και αυτό γίνεται για την καλύτερη απεικόνιση.
Οι προτεινόμενες ταχύτητες είναι:
Infill Speed: 45mm/s
Outer Wall Speed: 30mm/s
Inner Wall Speed: 30mm/s
Top/Bottom Speed: 25mm/s
Travel Speed: 90mm/sec
Initial layer Speed: 18mm/s
Initial Travel Speed (for the first 1-2 layers): 60mm/s
Χρησιμοποιώντας ένα Brim 20 περιμέτρων (8mm) θα έχουμε την ιδανική συγκράτηση της λιθοφάνειας στην επιφάνεια εκτύπωσης.
Προσανατολισμός λιθογραφίας
Μεγάλη προσοχή θέλει ο προσανατολισμός της λιθογραφίας στην επιφάνεια εκτύπωσης. Δεν εκτυπώνουμε τη λιθοφάνεια μας ξαπλωμένη. Την εκτυπώνουμε όρθια, παράλληλα στο άξονα που κινείται η μύτη, για καλύτερη ανάλυση και αποτύπωση του σχεδίου. Αυτό για τις μονόχρωμες λιθοφάνειες.
Φωτισμός
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φωτίσετε τη λιθοφάνεια που μόλις εκτυπώσατε. Μπορείτε απλά να την τοποθετήσετε σε ένα παράθυρο που το χτυπάει το φως του ήλιου ή να δημιουργήσετε για αυτή ένα κουτί με ταινίες led ή usb leds. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να εκτυπώσετε μία με υποδοχή ώστε να προσαρμόζεται σε λάμπα νυκτός ή να αντικαταστήσετε με αυτή το επάνω μέρος ενός φωτιστικού.