Τα βασικά μέρη ενός εκτυπωτή FDM

Μοιραστείτε το...

Άλλος το λέει τραπέζι, άλλος το λέει κρεβάτι.

Ποιο είναι τελικά και τι κάνει;

Εδώ θα βρείτε την ονομασία και τη λειτουργία των βασικών στοιχείων ενός εκτυπωτή. Μάθετε να  διαβάζετε σωστά τις πληροφορίες και να μπορείτε να ζητάτε σωστά βοήθεια.

Βασικά μέρη ενός 3D εκτυπωτή

Bed – Επιφάνεια εκτύπωσης

Η επιφάνεια εκτύπωσης του εκτυπωτή, συνήθως από αλουμίνιο λίγων χιλιοστών, γυαλί ή  μαγνητικό φύλλο, με επίστρωση ή χωρίς. Η επιφάνεια εκτύπωσης συνήθως είναι θερμαινόμενη για καλύτερη προσκόλληση του υλικού και συνίσταται για τα περισσότερα υλικά.

Stepper Motors – Βηματικά μοτέρ

Μοτέρ τα οποία χρησιμοποιούμε για την κίνηση τον αξόνων X, Y και Z. Μεταδίδουν την κίνηση με ιμάντες ή ντίζες παρέχοντας ακρίβεια εκατομυριοστού. Θα βρούμε άλλον ένα στον extruder, τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για τη σωστή ροή του υλικού.

Extruder – Εξωθητής νήματος

O extruder αποτελείται από ένα σύνολο εξαρτημάτων, με σκοπό τη σωστή προώθηση του νήματος, τόσο στην ομαλότητα, όσο και στην ποσότητα.
Αποτελείται από ένα stepper motor και μια συνδεσμολογία γραναζιών.

Οι extruder χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Bowden: στους οποίους η όλη συνδεσμολογία βρίσκεται επάνω στο πλαίσιο του εκτυπωτή και οδηγεί το νήμα μέσω ενός σωλήνα τεφλόν στο hot-end.
Με μια τέτοια συνδεσμολογία εκτυπώνουμε πιο γρήγορα και εκμεταλλευόμαστε περισσότερο χώρο στον εκτυπωτή. Αδυνατεί να εκτυπώσει εύκολα όλα τα υλικά και δημιουργεί προβλήματα ινών λόγω αργής μετάδοσης της κίνησης.
Direct Drive: με όλη τη συνδεσμολογία της εξώθησης επάνω στην κεφαλή εκτύπωσης. Δε συνίσταται σε φτηνούς εκτυπωτές χωρίς στιβαρό σκελετό, μιας και προσθέτει πολύ βάρος και δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση του άξονα. Από την άλλη υπάρχουν πολλές επιλογές για πολύ ελαφριά συστήματα και με λίγες αναβαθμίσεις μπορεί να είναι όντως μια αναβάθμιση. Εκτυπώνει όλα τα υλικά χωρίς δυσκολία.

PTFE Tube – Σωληνάκι Teflon

Σωληνάκι συγκεκριμένου πάχους που συνδέεται με την κεφαλή εκτύπωσης και τον εξωθητήρα νήματος, για να οδηγήσει το νήμα στο ακροφύσιο. Μιας και συνήθως φτάνουν ως το ακροφύσιο, είναι τέτοια ώστε να αντέχουν ως τους 230C, γι αυτό θέλει προσοχή για να μην αλλοιωθούν. Όταν θέλουμε να εκτυπώνουμε με υψηλότερες θερμοκρασίες, οδηγούμαστε σε κεφαλή εκτύπωσης All Metal, με το σωληνάκι του τεφλόν να φτάνει μέχρι την αρχή της κεφαλής.

Part Cooling Fan – Ανεμιστήρας ψύξης εκτύπωσης

Το ανεμιστηράκι που παγώνει το αντικείμενο κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Συνήθως δεν το λειτουργούμε στα πρώτα στρώματα και ρυθμίζουμε την ταχύτητά του από το πρόγραμμα slicer που χρησιμοποιούμε.

Hot End Cooling Fan – Ανεμιστήρας ψύξης κεφαλής

Ο ανεμιστήρας που κρατά κρύα την ψύκτρα της κεφαλής εκτύπωσης και λειτουργεί μόνιμα χωρίς να σταματά. Δεν επηρεάζουμε το αν είναι ανοιχτός ή όχι και συνίσταται να τον αφήνουμε, ωσότου κρυώσει η κεφαλή, πριν κλείσουμε τον εκτυπωτή μας.

Hot-End τύπου Bowden e3d

Hot End – Κεφαλή Εκτύπωσης

Η κεφαλή είναι υπεύθυνη για τη σωστή ρευστοποίηση του υλικού και αποτελείται από διάφορα μέρη, με κύριο το ακροφύσιο ή μύτη.

Η κεφαλή εκτύπωσης καθοδηγεί το νήμα προς το ακροφύσιο, μέσα από το θερμαντικό σώμα.
Υπάρχουν διάφορες συνδεσμολογίες και είδη κεφαλών, όπως επίσης κατηγορίες, bowden ή direct drive, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω..

Nozzle – Ακροφύσιο ή μύτη

Το ακροφύσιο ή μύτη είναι αυτό από το οποίο βγαίνει το λιωμένο νήμα. Ανάλογα με τη διάμετρό του έχουμε άλλα αποτελέσματα, σε διαφορετική ποιότητα και χρόνο. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη, με πιο σύνηθες το 0.4mm στην πλειοψηφία των εκτυπωτών, αλλά μπορεί να βρει κανείς εύκολα από 0.1mm έως και 1mm.
Κάθε εκτυπωτής έχει διαφορετικό σπείρωμα, οπότε προσοχή αν διαλέξετε να αγοράσετε καινούργια.

Heat Sink – Ψύκτρα

Η ψύκτρα βοηθά στο να περιορίσει τη θερμοκρασία στο κάτο μέρος του hot-end. Απομακρύνει την θερμοκρασία που περνάει από το θερμαντικό σώμα της μύτης στο πάνω μέρος. Έτσι το νήμα μένει κρύο/σκληρό και λειτουργεί σαν έμβολο, σπρώχνοντας το υλικό προς το ζεστό τμήμα για να λιώσει.

Heat Brake – “Φρένο” θερμότητας

Μεταλλικό σιδεράκι ατσάλι ή τιτάνιο, με τεφλόν ή χωρίς. Βοηθάει ως μια διαχωριστική ζώνη θερμότητας.

Heater Block – Διανεμητής θερμότητας

Εδώ είναι που συνδέεται η αντίσταση θέρμανσης (Heater Cartridge) και ο αισθητήρας θερμότητας (Thermistor), ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή σε όπως την ορίσαμε.

Hot End Fan – Ανεμιστήρας ψύξης κεφαλής εκτύπωσης

Παρέχει συνεχή ροή αέρα στην ψήκτρα της κεφαλής για να εμποδίσει τη θερμοκρασία που σχηματίζεται στο heater block να μεταδοθεί στο υπόλοιπο υλικό.

Part Cooling Fan – Ανεμιστήρας ψύξης υλικού

Μόλις το υλικό αποτεθεί στην επιφάνεια εκτύπωσης πρέπει να στερεοποιηθεί το συντομότερο. Επίσης το υλικό που έχει ήδη αποτεθεί στην προηγούμενη στρώση δεν πρέπει να λιώσει πάλι. Ο ανεμιστήρας ψύξης υλικού έχει αυτό το ρόλο. Η σωστή ροή αέρα ακριβώς κάτω από το ακροφύσιο είναι σημαντική για την ποιότητα εκτύπωσης ιδιαίτερα όταν γίνεται απόθεση υλικού σε αρνητικές γωνίες ή σημεία που δεν υπάρχει προηγούμενη στρώση (overhangs).

Bowden Coupler –Σφικτήρας Τεφλόν

Σφικτηράκια που συγκρατούν το σωληνάκι του τεφλόν στις 2 άκρες του. Προτιμήστε να αντικαταστήσετε τα κινέζικα απλά με κάτι καλύτερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

...για να λαμβάνετε τα νέα μας

Δείτε περισσότερα