Εκτύπωση Temp Tower

Μοιραστείτε το...

Πολύ σημαντικό για κάθε νήμα που έχουμε είναι να ξέρουμε ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες εκτύπωσης, για καλύτερη συγκόλληση των στρώσεων μεταξύ τους και η συμπεριφορά του σε κάθε γωνία εκτύπωσης, για αποφυγή περιττών support.

Εδώ έρχεται να μας βοηθήσει η εκτύπωση ενός Temp Tower (Πύργου Θερμοκρασίας). Θα βρείτε αρκετούς τέτοιους δοκιμαστικούς πύργους να εκτυπώσετε, με διαφορετική μορφή και ενδείξεις για κάθε εύρος θερμοκρασίας. Εκτυπώνοντάς το, αλλάζουμε τη θερμοκρασία σε κάθε επαναλαμβανόμενο μοτίβο, χειροκίνητα ή αυτόματα ώστε να βρούμε την ιδανική μέσω των αποτελεσμάτων.

Εμείς για το παράδειγμά μας διαλέξαμε το 2ο αρχείο με αυτόματη αλλαγή της θερμοκρασίας μέσω Post Processing και μετατροπή του g-code στο Cura με το plugin ChangeAtZ.

Στις πληροφορίες του αρχείου, αναφέρεται πιο είναι το πάχος της βάσης όπου υπάρχει και πόσο είναι το ύψος κάθε μοτίβου, σε mm ή layers. Καλό είναι να τα έχουμε κάπου πρόχειρα για να τα περάσουμε στο cura βλέποντάς τα.

Διαφορετικά, πηγαίνουμε και τα βρίσκουμε χειροκίνητα, μέσω του preview και της μπάρας δεξιά που μας δείχνει σε πιο layer βρισκόμαστε.

Από το menu πηγαίνουμε στο

  • Extensions-> Post Processing-> Modify G-code.
  • Add a script και ChangeAtZ.

Για ευκολία ανοίγουμε τόσα scripts όσα θα χρειαστούμε, εδώ 10.

  1. Το θέλουμε Enabled.
  2. Επιλέγουμε Height σε mm ή Layer σε ακέραιο αριθμό, ανάλογα με ότι ξέρουμε
  3. Την τιμή της πρώτης αλλαγής, 1.4mm για αλλαγή μετά τη βάση.
  4.  Target Layer + Subsequent Layer
  5. Την τιμή της θερμοκρασίας που θέλουμε. πχ 225

Συμπληρώνουμε αντιστοίχως τα υπόλοιπα και όταν σιγουρευτούμε πως όλα είναι σωστά πατάμε close.

Οι ρυθμίσεις εκτύπωσης θα είναι αυτές που χρησιμοποιούμε συνήθως, εκτός αν έχει κάποιες στις πληροφορίες του αρχείου.

Από την εκτύπωση μπορούμε να διακρίνουμε που έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σπάμε τα μικρά πινάκια για να δούμε πιο σπάει πιο ψηλά ή πιο δύσκολα, ώστε να ξέρουμε που έχουμε καλύτερη αντοχή.

Μπορούμε επίσης να προσπαθήσουμε να σπάσουμε όλο το αντικείμενο, για να δούμε που δεν έγινε δυνατή συγκόλληση των layer. Στο παρόν, βλέπουμε πως ιδανικές θερμοκρασίες είναι 200 – 210.

Μπορούμε να επαναλάβουμε το τεστ, με διαφορετικές ρυθμίσεις ψύξης και ταχύτητας για μεγαλύτερη ακρίβεια.Εγγραφείτε στο Newsletter μας

...για να λαμβάνετε τα νέα μας

Δείτε περισσότερα