Καινούργιος εκτυπωτής; Δες εδώ τι να κάνεις.

Μοιραστείτε το...

Πήρες νέο εκτυπωτή; Τον συναρμολόγησες και δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις;

Εδώ θα καλύψουμε τα πρώτα βήματα για να είμαστε σίγουροι πως έχουμε ένα σωστό μηχάνημα.

Μηχανολογικά​ - Πριν το άνοιγμα.

Πριν αποφασίσουμε πως ο εκτυπωτής είναι έτοιμος για χρήση και πριν τον ανοίξουμε για πρώτη λειτουργία, πρέπει να δούμε πως όλα είναι όπως πρέπει.

Αρχικά τσεκάρουμε πως η κατασκευή είναι στιβαρή και πως όλες οι βίδες είναι καλά σφιγμένες. Εδώ να δείξουμε λίγο προσοχή σε εκτυπωτές με πλαστικά πλαίσια. Δε σφίγγουμε τις βίδες υπερβολικά, να μη μας σπάσει το πλαίσιο.

Συνεχίζουμε ελέγχοντας τα z-coupler, τα 2 συνδετικά που συνδέουν τα μοτέρ στον Z άξονα με τις ντίζες.

Ελέγχουμε αν το bed κινείται ομαλά και δεν παίζει πέρα δώθε. Αν παίζει γυρνάμε τον εκτυπωτή στο πλάι και βιδώνουμε τα ροδάκια με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινείται ομαλά με το χέρι. Σε εκτυπωτές με άλλη διάταξη, ελέγχουμε αναλόγως.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα ροδάκια του hot end και του z.

Στη συνέχεια κοιτάμε αν οι ιμάντες είναι σωστά τεντωμένοι. Δε θέλουμε υπερβολές, απλά να μην είναι ούτε πολύ σφιχτοί, ούτε πολλοί χαλαροί. Όταν παίζουμε τον ιμάντα σαν χορδή θα πρέπει να βγάζει ένα μπάσο ήχο.

Αν έχουμε extruder που οδηγεί το νήμα μέσα από σωληνάκι τεφλόν, δοκιμάζουμε αν το σωληνάκι είναι καλά σταθεροποιημένο και δεν πηγαίνει μέσα-έξω αν το τραβάμε με το χέρι. Τα coupler που συνδέουν το σωλήνα τεφλόν, καλό είναι να τα αλλάξουμε το αμεσότερο δυνατόν με κάτι πιο αξιόλογο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να δούμε αν στη συνδεσμολογία του hot end, είναι καλά στερεωμένα Thermistor και Heater. Εδώ προσέχουμε να μη σφίξουμε υπερβολικά το βιδάκι του Thermistor, ώστε να μην τραυματίσουμε τα καλώδια τα οποία πιάνει, ενώ σφίγγουμε αρκετά καλά το αλενάκι του Heater για να σιγουρευτούμε πως δε θα φύγει από τη θέση του.

Πριν ολοκληρώσουμε το μηχανολογικό έλεγχο, κοιτάμε αν τα end stop κάθε άξονα είναι καλά τοποθετημένα και πως κάθε ένα πατιέται σωστά, όταν πάμε το bed, το hot end ή τον Z αντίστοιχα στο τέρμα.

Κάνουμε έναν επιπλέον έλεγχο αν όλα τα καλώδια είναι σωστά τοποθετημένα και εάν στο τροφοδοτικό μας η ένδειξη των Volt είναι στο 220V.

Μετά το άνοιγμα, πριν την εκτύπωση.

Αφού ανοίξουμε τον εκτυπωτή, από το μενού της οθόνης επιλέγουμε. Homing ή Home All για να δούμε πως όλοι οι άξονες κινούνται σωστά. Με αυτή την εντολή όλοι οι άξονες θα τερματίσουν στη μηδενική τους θέση. Αν ακούσουμε περίεργους θορύβους ή κάτι δε μας πάει καλά, κλείνουμε τον εκτυπωτή και ελέγχουμε ξανά τα πρώτα βήματα.

Εάν όλα πάνε καλά, συνεχίζουμε επιλέγοντας να θερμάνουμε Nozzle και Bed, σε 210 και 60 αντίστοιχα.

Εδώ ξεκινούν όλα. Πρώτα κάνουμε ένα σωστό Bed Leveling ή διορθώνουμε το z-offset για εκτυπωτές με αυτόματο Leveling και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εκτυπώσεις.

Για οδηγίες σχετικά με ρυθμίσεις του Cura κάντε κλικ εδώ.

Δείτε όλους τους οδηγούς εκμάθησης… για προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν.

 

Καλή αρχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

...για να λαμβάνετε τα νέα μας

Δείτε περισσότερα

3D ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ

Ender 3 S1 Unboxing & Πρώτη Εκτύπωση

Unboxing, αρχικό setup και πρώτη εκτύπωση ενός νέου μηχανήματος της Creality που παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, τον Ender 3 S1. Αυτός ο εκτυπωτής περιλαμβάνει την