Τι είναι ο Τρισδιάστατος Εκτυπωτής

Μοιραστείτε το...

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Είναι η μέθοδος παραγωγής αντικειμένων μέσω προσθετικής κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα μέσω της δημιουργίας διαδοχικών στρώσεων υλικού. Η ιδέα της στερεολιθογραφίας αναφέρθηκε πρώτη φορά το  1974 όπως την συναντάμε στους SLS εκτυπωτές και αναπτύχθηκε αρκετά στις αρχές του 1980. Οι κατοχυρωμένες πατέντες για αυτές τις τεχνολογίες έληξαν το 2009, οπότε από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η μεγάλη εξέλιξή τους. Σήμερα είμαστε σε θέση να μπορούμε να εκτυπώσουμε, από απλά χρηστικά εργαλεία ή διακοσμητικά, μέχρι ανταλλακτικά αεροσκαφών, φαγητό και ανθρώπινα κύτταρα.

Τρισδιάστατοι εκτυπωτές

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χωρίζονται σε διάφορα είδη, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας και το υλικό εκτύπωσης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες FDM, SLA, MSLA, DLP, SLS, DMLS, SLM, EBM, Material Jetting, DOD, και Binder Jetting. Σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε πιο συγκεκριμένα με όλες τις διαφορετικές τεχνολογίες.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως ένας 3D εκτυπωτής, δεν έχει σχέση με τους απλούς εκτυπωτές και τον τρόπο που λειτουργούν.

Αυτό σημαίνει πως δε βάζουμε ένα αρχείο σε ένα usb stick, πατάμε print και περιμένουμε να τελειώσει.

Υπάρχουν 3 βασικά στάδια.

  • Η σχεδίαση
    Για να σχεδιάσουμε ένα 3D αντικείμενο υπάρχουν πολλά προγράμματα στο εμπόριο, δωρεάν και επί πληρωμή. Αυτά δημιουργούν ένα Stl αρχείο, το οποίο μπορεί να “δει” το πρόγραμμα που θα μεταφράσει αυτό σε gcode, κώδικα που μπορεί να διαβάσει ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής.
  • Η ρύθμιση παραμέτρων στο slicer
    Κι εδώ υπάρχουν αντίστοιχα αρκετά προγράμματα slicers για να διαμορφώσουμε τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουμε σε μία εκτύπωση. 
  • Η εκτύπωση
    Όταν έχουμε έτοιμο το αρχείο gcode, τότε το μόνο που μας μένει είναι να το περάσουμε στον εκτυπωτή μας και να ξεκινήσουμε την εκτύπωση. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο σε κάθε μηχάνημα και μπορεί να ταλαιπωρούμαστε αρκετά αν ο εκτυπωτής δεν είναι σωστά φτιαγμένος και εάν οι ρυθμίσεις μας δεν είναι σωστές. kai

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

...για να λαμβάνετε τα νέα μας

Δείτε περισσότερα